Albino Dorp bij Yene - Stichting Djalidonkoli

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Albino Dorp bij Yene en Albino Centrum Thiès
Per toeval ontdekte Moussé in de buurt van Yene tijdens één van zijn reizen een albino die met hem meereed in de taxi. Zij werd afgezet bij een zandweg en Moussé vroeg de taxi chauffeur waar ze woonde en toen bleek dat vanaf dat punt nog 20 km over een hobbelige zandweg waar toen nog 18 albino's woonden in ongeveer 20 families (eentje is inmidels helaas gestorven). Moussé vroeg een muzikantenvriend, Djibril Ba, die Yene goed kent naar het dorp en toen bleek dat hij er zelf woonde. Zo kwam Moussé in contact en de eerste kleding, geld en zonnebrillen bracht hij daar in de zomer van 2012.

Met dank aan de leerlingen van de afgelopen Senegalreis en onze eigen kennissen, leerlingen en contacten in de djembé wereld zijn er in december 2012 veel hulpmiddelen als zonnebrillen, leesbrillen, kleding met lange mouwen (100% katoen), petten, factor 50 zonnebrandcrème en geld gegeven.

Hierbij een impressie van een van de leerlingen die mee was: "In het albino dorp leven mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Ik ben geschrokken door het volledig ontbreken van zelfs de meest eenvoudige voorzieningen. De kinderen hadden schurft op hun hoofd, weinig kleding tot hun beschikking en al helemaal geen medicatie. De albino’s zaten onder de vlekken en hun huid was heel slecht. Ze waren erg blij met de door ons meegebrachte t-shirts met lange mouwen ( 100% katoen), zonnebrillen en zonnebrandcrèmes ( factor 50). Hier kan nog heel veel verbeteren met weinig middelen."

En klik hier voor een indrukweekend verslag van Jan Charles Aarden:
En klik hier voor de video gemaakt door Jan Charles Aarden: http://youtu.be/tQMvdRQFJD4

Het Albino centrum in Thiès wordt geleid door de albino Bamba Diop met wie Moussé via het albinodorp in contact is gekomen. Dit centrum zorgt voor scholing van Albino's, crèmes en erkenning van albino's in Senegal. Er zijn in Senegal zo'n 10.000 albino's die vaak leven door te bedelen. Ze worden vaak niet goed behandeld en vroeger mocht men ze zelfs legitiem doden om voor voodoo achtige praktijken te gebruiken.....Er is nog een lange weg naar erkenning en respect te gaan en dat is wat Bamba voor ogen heeft. Hij probeert alle albino's in kaart te brengen en hen te laten weten dat ze bij het centrum terecht kunnen voor steun. Inmiddels zijn er 600 aan het centrum verbonden.

Hierbij een impressie van een van de leerlingen die mee was: "In het albino centrum in Thiès zagen de albino’s er beter uit en hebben ze er baat bij. Het gebouw waar ze slapen en proberen een beroepsopleiding te krijgen is echter in slechte staat. Het dak is zo lek dat het gehele complex tijdens het regenseizoen onder water staat. Hierdoor zijn een aantal computers kapot gegaan en zijn alle kippen verdronken. Het is bijzonder triest om te zien dat hun inspanningen om voor inkomen te zorgen hierdoor belemmerd worden. Voor albino’s is het gevaarlijk op straat maar ze moeten toch elke dag naar buiten om te bedelen. Ze waren heel blij met de meegebrachte zonnebrillen, zonnebrandcrème, beschermende kleding en geld. Ook willen ze dingen leren dus vroegen ze naast schoolspullen om Engelse en Franse boeken om een bibliotheek aan te leggen. We hebben gemerkt dat als je het albino centrum helpt dat ook de albino’s in het dorp weer door hun worden geholpen! Vanuit het centrum hebben ze zo’n 600 albino’s onder hun hoede en veel te weinig geld en middelen om de mensen te bereiken die dat echt nodig hebben."

Help je Stichting Djalidonkoli mee om dit dorp en het Albino Centrum in Thies verder te helpen?
Benodigdheden:
-Geld voor opleiding tot zelf maken van zonnebrandcrème en diverse andere opleidingen
-Geld voor kippen, geiten, fruitbomen, groentetuinen aan te leggen zodat ze zelf in levensonderhoud kunnen voorzien
-Geld voor herstellen van het Albinocentrum gebouw
-Geld voor het aanbouwen van meer kamers, klaslokalen en aankoop van een groter terrein
-Boeken Frans en Engels voor hun bibliotheek en andere schoolspullen als schriften pennen etc
-Computers

   
Je kunt contact opnemen met turid@xs4all.nl / 020-6122269 voor meer info, eigen ideeen en steun.

Je kunt geld storten ovv "Albino Project" op giro ( NL56INGB000) 5309471 van Stichting Djalidonkoli in Amsterdam en wij zorgen dat het direct bij het Centrum en dorp terecht komt. Stuur ons ook een mail van de storting zodat we jullie op de hoogte kunnen houden.
Voor een fotoverslag van het bezoek van Moussé in augustus 2013 klik hier
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu