Reis Mireille Stelwagen naar Senegal - Stichting Djalidonkoli

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reis Mireille Stelwagen naar Senegal


Van 19 december 2010 tot 3 januari 2011 mocht ik mijn eerste reis naar Afrika beleven.
De reis is georganiseerd door mijn djembéleraar Mousse Drame. Mousse zorgt samen met een crew van zes (familieleden en vrienden) twee weken lang voor een muzikale, culinaire, culturele, zonnige maar vooral warme belevenis. Warm in de zin van klimaat (35-40 graden), maar vooral warm in de zin van hoe mensen daar met elkaar omgaan. Dat is wel even wennen voor ons als individualisten, maar ik ben snel gewend. We zijn met een zeer diverse groep van zestien mensen. Bijna iedereen is een djembéleerling van Mousse, behalve twee dames die volgen danslessen op het strand. We verblijven in twee grote strandhuizen, met allemaal kamertjes met douche en toilet. Water en elektriciteit niet altijd beschikbaar, maar zelfs dat went. We krijgen 2x per dag twee uur djembéles, behalve in het weekend. Dan en tussen de lessen door maken we uitstapjes met de Car-rapide. Vooral veel Car, maar weinig rapide. Zonder raampjes, maar wat heb je daar ook aan in dat land.
De uitstapjes maken veel indruk op ons. Het eiland Goeree (afgeleid van Goede Reden) is prachtig (Portugese invloed), maar heeft een nare geschiedenis. Het is een van de best bewaarde slaveneilanden. Het zoutmeer, Lac du Rose, waar de mensen loodzware emmers zout versjouwen en de rit met een Jeep door de woestijn die eindigt in de zee. De kerkdienst op 1e kerstdag in een land waar 90% moslims leven. Dakar en zijn marktjes. Het schelpendorp waar moslims en christenen naast elkaar leven en naast elkaar begraven worden.
Oud en nieuw vieren we in Toubab Dialouw. Een prachtig toeristenstadje waar een soort cultureel centrum is. We genieten van muziek en dans. Om 00.00 blijven de muzikanten en de dansers gewoon doorgaan met de voorstelling, tijd is een onbelangrijke factor. Pas als de voorstelling klaar is, wenst ieder elkaar een goed nieuw jaar. De reis wordt afgesloten in Dakar, in het familiehuis van Mousse. Een soort muziekschool, waar leerlingen intern zitten en kost en inwoning mee verdienen met optredens, niks geen schoolgeld! We geven een daverend optreden van onze ingestudeerde muziekstukken, maar worden nederig van de kunsten die daarna vertoond worden door de echte muzikanten. Afrika, ik ben verkocht!
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu