Zomerworkshop Schier'oog - Stichting Djalidonkoli

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Het 17de Afrikaanse Percussie & Dansweekend op het eiland Schiermonnikoog
van (3) 4 t/m 7 augustus 2017
met Diene Sagna, Babara Bangoura, Sidiki Dembele, Baba Touré, Moussé Dramé, Ibou N'Diaye, Moussa Cissokho, Paul Nas, Michiel Moerkerk 
Prijs voor 3 nachten verblijf, alle lessen, feesten, 3 x Afrikaans diner, 3 x ontbijt, 2 x lunch en gezelligheid: vanaf 225 euro (afhankelijk van je verblijfskeuze: tent tot appartement)
De 16e editie was weer fantastisch. Foto's klik hier en wordt lid van de Schiermonnikooggroep op FB om alle filmpjes te zien 

Inschrijven klik hier:

Aanmelden percussie   Aanmelden dans                        


Diene Sagna (Senegal) Vol met energie en passie voor de dans en zijn cultuur vertelt de Senegalese artiest Diene ‘Waaw Waaw’ Sagna hoe belangrijk hij het vindt om zijn kunst en kennis te delen met zijn studenten. Geboren in een echte dansfamilie werkte en leerde Diene met en van zijn oudere broer Mbaye Ndiaye (choreograaf en gerespecteerde danser van het Nationaal Ballet van Senegal) Diene trainde in vele balletten waaronder het bekende ballet van Centre Blaise Senghor in Dakar. In 2008 verhuisde Diene naar Engeland en stichtte zijn compagnie ‘Yaye Dib Sabar’ genoemd ter herinnering aan zijn overleden moeder.
Diene is een ster in London met zijn docentspecialisatie. Hij geeft wekelijkse lessen en workshops in sabar, maar verspreidt zijn kennis van de dansen uit de Casamance, Mali, Guinee en Burkina Faso. Diene geeft workshops in Zweden en Duitsland en werkte samen met artiesten met het maken van dansprojecten en het uitwerken van choregrafien van Europ, Brazilie tot in Dubai. Zo werkte hij samen met Baaba Maal, Youssou N’Dour, Angelique Kidjo, Mory Kanté, Coumba Gawlo Seck, Salif Keita, Cheikh Lô and Carlou D. Diene is bovenal een fantastische docent. Hij weet zijn enthousiasme over te brengen en je weer een dansstap verder te brengen. 

Sidiki Dembele komt uit een Malinese familie maar werd geboren en getogen in de Ivoorkust. Hij is een neef van Harouna en woont sinds jaren in Londen waar hij een indrukwekkende biografie heeft opgebouwed: docent bij WOMAD Schools, optredens met Salif Keita, WOMAD Festivals, Friends Tour met Mamady Keita, Solist van Afrika Afrika! Muzikant bij de Royal Shakespear Company in “Hamlet” en speelt niet alleen djembé en douns, maar ook ngoni, balafoon etcetc. We kunnen niet wachten tot hij naar Schier gaat komen!!! Hij staat bekend om zijn fantastische spel, overbrengen van zijn kennis en ook zijn altijd aanwezige humor. 

Babara Bangoura behoeft bijna geen introductie meer: bekend wereldwijd voor zijn zeer fijne manier van lesgeven en zijn waanzinnige energie. Een ster in Guinee, zijn geboorteland, en een ster van Amerika tot China en heel Europa. Google hem en je ziet hem overal zijn kennis met veel positiviteit verspreiden.Baba Touré maakt z'n 3e opmaak op Schier en we verwelkomen hem wederom met veel plezier. Waanzinnige kennis van de West-Afrikaanse cultuur en daarbij een geboren docent. Organiseert zelf vele workshops en is overal ind e wereld te vinden als docent en optredend artiest. Geboren en muzikaal opgeleid in de Ivoorkust maakte niet alleen aldaar furore maar ook in Frankrijk en inmiddels door heel Europa. Maak deze intelligene docent mee op Schier!
VIDEO:


Moussé Dramé kreeg in Senegal zijn djembé- en doundounopleiding in de bekende bambara griot familie Diabaté-Dramé-Cissoko. Naast solist djembé voor diverse balletten leerde hij ook sabar en seourouba. Vanaf zijn vijftiende toert Moussé door Europa als solist in diverse percussie- en dansgroepen en het geven van workshops. Sinds december 1998 genieten velen in Nederland tot in China van zijn energieke djembé en doundounlessen en workshops waarin hij percussieliefhebbers aansteekt met zijn kennis en plezier. Ook hij behoort tot de nieuwe generatie djembémasters die zijn traditie goed kent maar het meeneemt naar de toekomst. Moussé is tijdens het weekend jullie talking drumwekker en de heerlijke tussendoor-tunes verzorgen op zijn ngoni. Moussé verzorgt tijdens het weekend ook de talking drumlessen.


Dansbegeleiding
 
 
 
 
 

Ibou N'Diaye is geboren en getogen in de één van de bekendste artiestenfamilies van Senegal. Zijn moeder is danseres en choreografe van het Nationale Ballet van Senegal. Zijn vader is de artistiek leider van Ballet Cinemeew en zijn grootvader: de beroemde percussionist Doudou N'Diaye Rose. Als 13 jarige speelde hij al in het Nationaal Ballet als solist djembé en sabar, waarmee hij toerde door Japan en Taiwan. Bovendien richtte hij met de artistieke adviezen van oom Kissima Diabaté zijn eigen groep Groupe Kiss op. Deze populaire groep jonge Senegalese artiesten staat bekend om hun nieuwe originele sabar- en djembé-arrangementen. Sinds een aantal jaren woont Ibou in Zwitserland waar hij vele lessen djembé en sabar geeft en danslessen begeleidt. Van Ibou’s ongelofelijke energie en enthousiasme gaan we ook dit jaar weer genieten als hij Saly Diedhiou's danslessen begeleid .

Michiel Moerkerk is inmiddels een bekend gezicht op Schiermonnikoog: altijd superstrakke djembé begeleiding bij de danslessen. Hij kan zelf ook al wat aardige moves zoals we op Schier al konden zien!

Programma 4 t/m 7 augustus 2017:
Aankomst: Vrijdag 4 augustus
Balafoonlessen:
15.00-16.00:
Djembé & Doundounlessen:
Alle groepen 16.30-18.30  van elke docent 1 uur
De beginners-halfgevorderde groepen krijgen een uur les van de beide docenten waarvan je dat weekend les zal krijgen. De (ver)gevorderde groepen spelen 1 uur samen waarna het niveau door de docenten in overleg wordt bepaald en wordt het 2e uur opgedeeld in gevorderde groep die met Harouna Dembele doorspeelt en vergevorderd met Baba Touré.
Senegalese danslessen:
Beginners/halfgevorderden: 15.00-16.30 en de gevorderden 16.30-18.00
Zorg dat je op tijd vanaf de boerderij vertrekt trek zeker 30 minuten uit inclusief omkleden.
Diner om 19:00 Met een lekkere Senegalese maaltijd. Teumbe en koksteam verzorgen de heerlijke maaltijden tijdens dit weekend.
Het hele weekend is er (gratis) thee en koffie om jullie vochtniveau op peil te houden. 's Avonds is er een barretje met zeer redelijke prijzen.

Zaterdag 5 augustus
Krin lessen:
9.30-10.30 (1 niveau)
Djembé & Doundounlessen
10:30-12:30 beginners (Moussé), halfgevorderden (Babara), gevorderden (Baba) en vergevorderden (Sidiki)
16:30-18.30 beginners (Babara), halfgevorderden (Moussé), gevorderden (Sidiki) en vergevorderden (Baba)
Balafoonlessen:
15.00-16.00 (1 niveau)
Danslessen:
9.30-12.30 (ver)gevorderden 15.00-18.00 beginners/semi-gevorderden
Afrikaanse zangles door 
20.15-21.15 
Prijs: 10,00 
Eten:
8:30-9:30 Ontbijt 13:00-13:30 Middageten (soep en brood) 19.00 Senegalese schotel.

EXTRA: 
14.30-15.30 West Afrikaanse dans door Turid voor de niet-dansdeelnemers in de "Gemeenschappelijke Ruimte"

Zaterdagavond rond 21:00 Kampvuur op de boerderij.

Zondag 6 augustus
Krin lessen:
9.30-10.30 (1 niveau)
Djembé & Doundounlessen
10:30-12:30 beginners (Moussé), halfgevorderden (Babara), gevorderden (Baba) en vergevorderden (Sidiki)
16:30-18.30 beginners (Babara), halfgevorderden (Moussé), gevorderden (Sidiki) en vergevorderden (Baba)
Balafoonlessen:
15.00-16.00 (1 niveau)
Danslessen:
9.30-12.30 beginners/semi-gevorderden 15.00-18.00 (ver)gevorderden
Eten:
8:30-9:30 Ontbijt. 13:00-13:30 Middageten (Senegalese pap: Lach) 19:00 Senegalese schotel.
Zondagavond rond 20:30 (vertrek 20.00 uur v.a. de boerderij)
Swingende West-Afrikaanse avond met presentaties van de groepen en een optreden van de docenten en iedereen die op het podium wil komen. Dit alles in het Dorpshuis van Schiermonnikoog. Natuurlijk ook met lekkere tunes van DJ Joep. Eilanders zullen ook uitgenodigd zijn om jullie optreden te zien.

Maandag 7 augustus
Na het ontbijt (9.00-10.00): inpakken, opruimen en schoonmaken. En de gezamenlijke muzikale afsluiting om 11.45 uur.


Schiermonnikoog
Dit mooie eilandje (3 km breed en 18 km lang) in de Noordzee is niet alleen een gezellige uitgaansplek (leuke cafeetjes en dancing "de Toxbar"), maar ook een prachtig Nationaal Park. Schiermonnikoog heeft 1 dorp met dezelfde naam waar ongeveer 1000 mensen wonen. Er zijn vele wandel- en fietspaden door bossen en duinen en het heeft bovendien het breedste strand van Europa. Met een beetje geluk kun je de zeehonden-kolonie bewonderen. Neem zeker je zwemspullen mee.
Eilanderweetjes: Zondags zijn alle winkels dicht. Zaterdag en maandag zijn de winkels open van 8:30-17:00. De kroegjes gaan rond 01:00 dicht. In het dorp kun je poolbiljarten, darten en het bezoekerscentrum (over natuur en Schierse geschiedenis) bezichtigen. Paarden zijn te huur voor een tocht over het strand.

Boottijden: vrijdag gaat de boot vanaf Lauwersoog om 09:30u., 12:30u., 15:30u. en 18:30u. Maandag gaan de boten v.a. Schiermonnikoog om 10:30u., 13:30u., 16:30u. en 19.30u. Een bootkaartje (retour) kost rond de 14 euro
Fiets huren = BELANGRIJK!
Fietsenverhuur regel je zelf directmet Soepboer Rijwiel Verhuur en reserveer dan vanaf de "Veerdam". Een fiets is tijdens het weekend een aanrader, omdat de verblijfplaats ver uit het dorp is. Bij aankomst op de donderdag 3 en vrijdag 4 augustus met de boot van 12.30 uur (aankomst op Schiermonnikoog om 13.30 uur) verzorgd Veerdam-rijwielverhuur gratis vervoer van de bagage naar de verblijfplaats (let op, alleen bij deze 2 boten!!!) De prijs van de fietshuur is van vrijdag t/m maandag is rond de 14,50 euro en een dag langer iets duurder: check met Soepboer zelf: Dit is inclusief bagagevervoer tijdens de eerder genoemde boten. Maandag zet de rijwielverhuur een bagagewagen neer op de Kooiplaats rond 11.00 uur en kan men de fietsen weer terugbrengen bij de steiger en wordt de bagage gratis op de steiger geleverd (weer alleen bij deze boot van 13.30 uur!). Voor aankomst en vertrek met alle andere boten regel je je bagage zelf. Je kunt dan ook een fiets reserveren maar de bagage wordt dan niet gratis geleverd.
Om te reserveren klik hier en vermeld erbij Djembe-Drame + welke boot je op welke dag aankomt en betaal cash of met Ideal van te voren.
Boerderij de Kooiplaats:
Boerderij de Kooiplaats ligt 10 minuten fietsen vanaf de haven en 15 minuten fietsen vanuit het dorp. Een verblijf in de Kooiplaats is je begeven midden in de mooiste flora en fauna van Schier: aan de rand van de duinen en dichtbij de kwelders en strand. Gezellig met houten slaapzalen: een prachtige plek. Er zijn meerdere slaapzalen van 2-persoons, 6-persoons, 2 zalen van 14-persoons (stapelbedden), een 5-persoons appartement met 2 slaapkamers eigen keuken en balkon, 13 eigen tentplekken en 4 bungalowtenten die er reeds staan. Er is plek voor ongeveer 130 deelnemers. 
Lessen:

Djembé & Doundoun
Er zijn 4 niveaus djembé en doundoun groepen.
LET OP: Ieder jaar blijkt dat meerdere mensen zich voor een te hoog niveau inschrijven.
Besef dat je beter een plezierige workshop kunt hebben op een lager niveau dan dat je het hele weekend op je tenen moet lopen om te proberen in het niveau bij te blijven.
In de tabel hieronder zie je een indicatie voor je niveau. De gevorderde en vergevorderde groepen doen vrijdagmiddag een ‘auditie’ voor beide docenten waarna in overleg de 2 groepen worden bepaald. Dit is de afgelopen jaren zeer succesvol gebleken zodat iedereen lekker op haar/zijn niveau speelde. 
Beginnersminimaal een half jaar wekelijkse les of een aantal workshops hebben gevolgd tot 2 jaar ervaring
Halfgevorderdenvan ongeveer 3-5 jaar ervaring
Gevorderdenvanaf 6 jaar ervaring
VergevorderdenIn deze groep zitten voornamelijk mensen die zelf les geven en deelnemers die jarenlang in percussiegroepen spelen en/of danslesbegeleiden.
Dans
Bij de dans zijn er 2 dansstijlen: djembé dans of sabar dans
De dansworkshop wordt gegeven door Diene Sagna en wordt live begeleid door Ibou N'Diaye, Moussa Cisskho en Michiel Moerkerk. Een aanrader is om met een redelijke conditie te hebben voor dit weekend want 3 uur Afrikaanse dans is best pittig. Mocht je het hele weekend beide dansstijlen willen dansen betaal je 100 euro extra. Mocht je vrijdag beide stijlen willen dansen betaal je 25 euro extra. 

Balafoon
Paul Nas zal weer aanwezig zijn en geeft dit keer 3 uur balafoon totaal zodat het een niet te vol prgramma voor je wordt: 45 euro bij betaling voor 3 uren les

Krin
Om nog meer te laten meemaken aan wat West-Afrika te bieden heeft geeft Moussé zaterdag en zondag een uur krin (uitgeholde boomstam met stokjes bespeeld) ipv talking drumlessen. Dit is ook een extra aanvulling op het programma die je erbij kunt doen. Voor de 2 uren totaal betaal je 30 euro extra.

Prijzen van het weekend
Deze varieren vanwege de verschillende mogenlijkheden van overnachting: Tussen de 225-400 euro incl. maaltijden, overnachtingen, lessen en feesten. Voor kinderen zijn de prijzen lager. Rekeningnummer is: IBAN: NL56 INGB 0005 3094 71 tav Stichting Djalidonkoli in Amsterdam


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu